Team

Treasury Scrum 2021

Lectoraat Financieel Economische Innovatie
Hoofddocent

Michiel van der Ven

Lector

Lex van Teeffelen

Management Assistente

Dorine van Nieuwenhuijzen

Minor Treasury Programmaleider

Frans Boumans

Bekijk ook eens:
Opleiding Finance Control
Opleiding Finance Tax and Advice
Opleiding
Accountancy
Directeur

Irma Langeraert

Associate partner

Arnoud Doornbos

Senior consultant

Gerard van Baar

Coördinator Treasury Desk

Alexandra de Oliveira Mendes

Frans Boumans
Minor Treasury Progammaleider:

In de minor treasury (waarvan ook een Engelstalige variant bestaat) maken studenten kennis met de belangrijkste onderdelen van de functie van de treasurer (soms is dat voor MKB bedrijven bijvoorbeeld een combinatie van treasury en controlling activiteiten) en is gericht op studenten die op termijn een functie als financieel directeur van een MKB onderneming ambiëren (profit en non-profit sector).

De minor biedt cursussen op het terrein van corporate finance, cash management, valuta- en rentemanagement, fiscale zaken, verzekeringen en pensioenen, en plaatst alle onderwerpen in een praktisch kader d.m.v. cases, gastsprekers, bedrijfsbezoeken en praktijkopdrachten. Docenten, die in deze minor participeren, hebben allen ruime praktijkervaring in het betreffende vakgebied.

De minor wordt afgesloten met een praktijkopdracht die uitgevoerd wordt i.s.m. o.a. de leden van DACT (Dutch Association of Corporate Treasurers voor de bedrijfsopdrachten en Ilfa voor de treasury scrum. Tijdens de minor komen vele praktische vraagstukken aan de orde, enkele voorbeelden:

  • Hoe bouw ik een goede relatie op met mijn bank?
  • Crowdfunding: de praktijk van financiering via internet
  • Rentederivaten: niet alleen Vestia heeft een probleem!
  • Dé manier om debiteuren (sneller) te innen: cash is king.
  • Een transparante rapportage: hoe bieden we inzicht voor alle stakeholders.
  • Internationaal zakendoen: vreemde valuta’s zonder risico, met rendement?
  • Behavioral finance: hoe neemt een financieel verantwoordelijke de juiste beslissingen?

Irma Langeraert
Directeur Ilfa:

“Wij streven ernaar om kennis te delen, zowel met organisaties als met studenten. Uiteindelijk zal die kennis ervoor zorgdragen dat organisaties beter inschatten of financiële producten bij hun bedrijfsvoering passen. Dat leren wij de studenten door deze real life case. Ik ben ervan overtuigd dat een sterkere en beter geïnformeerde financiële functie op termijn bijdraagt aan de profit van anderen.”

Buiten ons praktische aandeel (begeleiding, contact met bedrijven, software, etc.) in de Treasury Scrum vinden wij in het algemeen dat grip op geld steeds belangrijker is. Juist nu bedrijven worden geconfronteerd met een opeenstapeling van uitdagingen, zal grip op het geld van groot belang zijn. Ondernemers moeten sneller kunnen handelen dan ooit en banken stellen nog strengere eisen bij financieringsaanvragen waar er meer van binnenkomen. Een goede prognose van de liquiditeit is daarom essentieel. Het straalt vertrouwen uit en beperkt het risico als er financiering nodig is.